HACCAP, GHP, GMP

dr n. med. i n. o zdr. Angelika Cisek-Woźniak
Jestem menadżerem jakości oraz audytorem wewnętrznym systemów zarządzania jakością, jak również bezpieczeństwem żywności, zajmuję się wdrażaniem systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności w zakładach branży spożywczej, w tym takich systemów jak:
- Dobra Praktyka Higieniczna GHP (Good Hygienic Practice).
- Dobra Praktyka Produkcyjna GMP (Good Manufacturing Practice).
- System HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point).
- ISO 22000.
Prowadzę szkolenia w zakresie powyższych obszarów dla organizacji sektora żywnościowo – żywieniowego. Tworzę dokumentację i wdrażam zasady jakości oparte na zasadach systemu bezpieczeństwa żywności w zakładach produkcji, obrotu żywnością, jak również w obiektach żywienia zbiorowego.
Wieloletnia praca w strukturach Państwowej Inspekcji Sanitarnej w dziale Bezpieczeństwa Żywności
i Żywienia dała mi wiedzę i doświadczenie związane z nadzorem sanitarnym nad warunkami produkcji, transportu i sprzedaży żywności oraz warunkami żywienia, a także nadzorem nad warunkami produkcji
i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością – prowadziłam kontrole i audyty w organizacjach żywnościowo – żywieniowych i powiatowych jednostkach nadzoru. Jako przedstawiciel Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego nadzorowałam i oceniałam prawidłowość i celowość działań podejmowanych przez stacje szczebla powiatowego w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia. Prowadziłam kontrole sanitarne w obiektach żywienia zbiorowego (m. in. szpitale, domy pomocy społecznej, jednostki systemu oświaty, obiekty gastronomiczne) w zakresie oceny warunków przygotowywanych posiłków oraz oceny jakości żywienia.
Opracowywałam sprawozdania do organów nadrzędnych, w tym do organów Unii Europejskiej,
z działalności organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności i żywienia, w tym poboru próbek żywności do badań laboratoryjnych (interpretacja wyników tych badań).
Uczestniczyłam w wymianie informacji o niebezpiecznej żywności w ramach funkcjonowania europejskiego systemu RASFF (Rapid Alert System for Safer Food), systemu IMI (System Wymiany Informacji na Rynku Wewnętrznym Unii Europejskiej) , systemu SBŻ (System Bezpieczeństwa Żywności).
Ukończyłam liczne kursy i szkolenia krajowe i zagraniczne, z zakresu szeroko rozumianego bezpieczeństwa żywności, organizowane przez polskie i zagraniczne jednostki referencyjne, jak również przez organy Unii Europejskiej m. in. Główny Inspektorat Sanitarny (GIS), Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Instytut Medycyny Pracy , francuską Dyrekcję Generalną ds. Konkurencji, Konsumentów i Kontroli Nadużyć (DGCCERF), Bundesamt fur Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit, DG SANTE European Commission – Health and Food Executive Agency, Consumers, Health and Food Executive Agency przy Komisji Europejskiej.
Prowadzę szkolenia dla personelu jednostek kontrolnych struktur Państwowej Inspekcji Sanitarnej, jak również współpracują z jednostkami oświatowymi (szkoły, zakłady doskonalenia zawodowego) w zakresie prowadzenia warsztatów, pogadanek, szkoleń o tematyce związanej z bezpieczeństwem żywności oraz kryteriami wyboru żywności. Uczestniczę w konferencjach naukowych i popularno – naukowych o tematyce powiązanej z bezpieczeństwem żywności HACCP, GHP, GMP.